A marcipán pirított, hámozott édes mandulából és őrölt cukorból áll, melyet vízzel sziruposra főznek. Pár szem keserű mandula hozzáadásával jön létre sajátos íze. A marcipán massza lehet félszeres, egyszeres, kétszeres, háromszoros, a mandula és a cukor arányának megfelelően.
Mit jelent a háromszoros-mandula és miért nem lehet fehér?
Marcipánfélék összetétel szerint:
- A félszeres marcipán termékek egy tömegrész légszáraz olajosmagbél és fél tömegrész cukor (a glükózszirup szárazanyagot is számításba véve) felhasználásával készülnek.
- Az egyszeres marcipán termékek egy tömegrész légszáraz olajosmagbél és egy tömegrész cukor felhasználásával készülnek.
- A másfélszeres marcipán termékek egy tömegrész légszáraz olajosmagbél és másfél tömegrész cukor felhasználásával készülnek.
- A kétszeres marcipán termékek egy tömegrész légszáraz olajosmagbél és két tömegrész cukor felhasználásával készülnek.
- A háromszoros marcipán termékek egy tömegrész légszáraz olajosmagbél és három tömegrész cukor felhasználásával készülnek.
Az általunk készülő egyedi marcipánfigurák ú.n. “háromszoros-mandula” marcipán felhasználásával készülnek, tehát egy tömegrész légszáraz olajosmagbelet és három tömegrész cukrot tartalmaznak.
A marcipán sajnos a mandula miatt mindig enyhén sárgás, drapp színű lesz.
Ezért nem lehetnek a marcipán figurák (hó)fehérek. A fehér színt egyéb anyagok használatával lehet pótolni, kiegészítő elemeknél, mint például a figurák szemei.
Sokan szeretnének például esküvői tortához fehér marcipánt használni. Sajnos azonban a marcipán, mint fentebb említettem a mandula miatt mindig enyhén sárgás, drapp színű lesz.
A háromszoros marcipán azonban a különleges ízén kívül számos kedvező tulajdonsággal is rendelkezik, például könnyen nyújtható, formázható és nem reped, ennek köszönheti közkedveltségét.